Pagina wordt geladen ...

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Ieder jaar krijgen ongeveer 800 mensen in Nederland baarmoederhalskanker, daarvan overlijden ongeveer 200 personen. Dankzij het bevolkingsonderzoek kunnen voorstadia van baarmoederhalskanker vroeg worden ontdekt. Een voorstadium van baarmoederhalskanker is meestal goed te behandelen. Door te behandelen kan baarmoederhalskanker voorkomen worden. Baarmoederhalskanker ontstaat langzaam. Daarom is het voldoende dat het onderzoek één keer per vijf jaar gebeurt. Er zijn twee uitzonderingen en dit is nieuw per 2022: 

  • Vrouwen van 45 en 55 jaar krijgen alleen een uitnodiging als zij de vorige keer niet hebben meegedaan of als zij in de vorige ronde HPVhumaan papillomavirus hadden. 
  • Vrouwen die op 60-jarige leeftijd HPV bleken te hebben. Zij krijgen ook een uitnodiging als ze 65 jaar zijn. 

Zelfafnameset 

Vindt u het vervelend om bij de huisartspraktijk een uitstrijkje te laten maken? En is dit voor u een reden om niet mee te doen met het bevolkingsonderzoek? Vraag dan de zelfafnameset aan. Met de zelfafnameset kunt u zelf vaginaal materiaal afnemen. Het laboratorium test dit op HPVhumaan papillomavirus. HPV is het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Ongeveer 9 van de 10 deelnemers hebben geen HPV. Zij krijgen na 5 jaar weer een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Ongeveer 1 op de 10 deelnemers heeft HPV.

Het laboratorium kan met de zelfafnameset niet onderzoeken of u afwijkende cellen heeft die door het virus zijn veroorzaakt. Wanneer er HPV is gevonden moet u daarom een uitstrijkje laten maken bij de huisartsenpraktijk. Dat uitstrijkje kan het laboratorium namelijk wel testen op afwijkende cellen. Afwijkende cellen kunnen een hoger risico geven op baarmoederhalskanker. Het is daarom belangrijk dat u naar de huisarts gaat voor een uitstrijkje als u HPV heeft.

De zelfanameset aanvragen? 

U ontvangt een oproep van Bevolkingsonderzoek Noord Nederland. De zelfafnameset kunt u na het ontvangen van de uitnodiging aanvragen via MijnBevolkingsonderzoek en log in met uw Digi-D. 


bel ons Bel ons op 0528 26 25 86 | Voor spoed bel met 0528 22 00 05