Pagina wordt geladen ...

Astma en COPD onderzoeken

In de praktijk kunnen we meten hoe goed uw longen werken. Dit onderzoek heet een ‘longfunctie’ en wordt gedaan bij patiënten met astma of COPD. Ook bij andere patiënten kan een longfunctie nuttig zijn. Bijvoorbeeld als u last heeft van benauwdheid, hoesten, slijm, piepen of brommen op de borst, of als u lang gerookt heeft. 
 

Waarom de longfunctie meten?

Het longfunctieonderzoek laat zien of u astma of COPD heeft. Ook bepalen we ermee of u medicijnen moet gebruiken en zo ja, welke. Als u al medicijnen gebruikt voor astma of COPD, dan kan het longfunctieonderzoek meten of deze goed genoeg werken.
 

Wat is astma?
Astma is een probleem aan de luchtwegen. Bij astma zijn de luchtwegen extra gevoelig voor bepaalde prikkels, zoals rook of uitlaatgassen. De spieren rond de luchtwegen spannen dan aan, waardoor u minder goed kunt ademen. U voelt zich benauwd. De wand van de luchtweg raakt ontstoken en maakt meer slijm aan. Het kan zijn dat u daardoor moet hoesten.

Wat is COPD?
COPD is ook een probleem aan de luchtwegen. Bij COPD zijn vooral de kleine takjes van de luchtwegen beschadigd, nadat ze lange tijd ontstoken zijn geweest. De oorzaak daarvan is roken. Deze beschadiging gaat nooit meer weg. Door de beschadiging werken de longen minder goed voor de rest van uw leven.
 

Dit wordt er gemeten bij een longfunctie

Bij een longfunctie meten we de hoeveelheid lucht die u kunt uitademen na een diepe inademing. Dit zegt iets over de inhoud van uw longen. Daarnaast meten we de hoeveelheid lucht die u in één seconde kunt uitademen. Dit zegt iets over hoe smal uw luchtwegen zijn.
 

Zo werkt een longfunctie

We meten de longfunctie met een apparaat, de spirometer. Het onderzoek is simpel. De assistente of praktijkondersteuner zegt precies wat u moet doen:
 
  1. U krijgt een klem op uw neus. 
  2. U gaat rechtop zitten en doet uw tanden en lippen om het mondstuk van de spirometer. U kunt gewoon doorademen. 
  3. Als de assistente het vraagt, moet u diep inademen, hard uitblazen en vervolgens weer diep inademen. 
  4. Daarna kunt u uw mond van het mondstuk halen. 
  5. We herhalen dit een paar keer voor een betrouwbaar resultaat.
Daarna krijgt u een middel om uw luchtwegen wijder te maken (een luchtwegverwijder). Het onderzoek wordt herhaald na ongeveer 15 minuten. Houd er dus rekening mee dat het hele onderzoek wel 45 tot 60 minuten kan duren.
 

Voorbereiden op longfunctieonderzoek

Als u voor de eerste keer een longfunctieonderzoek heeft, is het belangrijk dat u acht uur voor het onderzoek geen medicijnen gebruikt. Als u langwerkende luchtwegverwijders gebruikt, dan moet u daarmee twaalf uur voor het onderzoek stoppen.
 

Langwerkende luchtwegverwijders

  • Spiriva (Tiotropium)
  • Serevent (Salmeterol)
  • Seretide (Salmeterol + Fluticason)
  • Symbicort (Budesonide + Formeterol)
  • Oxis (Formoterol)
  • Atrovent (Ipratropiumbromide)
     

Kortwerkende luchtwegverwijders

  • Ventolin (Salbutamol, Airomir, Aerolin)
  • Bricanyl (Terbutaline)

bel ons Bel ons op 0528 26 25 86 | Voor spoed bel met 0528 22 00 05